Novice

22.05.2015

Vabilo na poljudno-znanstveno predavanje

Od konca maja do konca junija se bo v CO BIKu zvrstilo pet zanimivih brezplačnih poljudno-znanstvenih predavanj, ki so namenjena najširši javnosti. Dotaknila se bodo področij, na katerih dela CO BIK in jih lahko strnemo v „biotehnologija za zdravje“ ter etika in inovativnost. Predavanja bodo ob četrtkih v poznopopoldanskem času. Prvo predavanje bo že naslednji četrtek, 28.5.2015, ob 18. uri v prostorih CO BIK, Tovarniška 26, Ajdovščina, v 3. nadstropju. Predavanje je brezplačno, registracija pa zaželena

povezava ali na pr@cobik.si

Četrtek, 28.5.2015, 18.00

Dr. Aleš Podgornik, Tehnologija za novo upanje: od razvoja do proizvodnje bioloških zdravil

Živimo v svetu nepredstavljivih sprememb, ki znatno vplivajo na naše vsakdanje življenje.  Ena izmed revolucij, ki smo ji priča, je gotovo tudi razvoj zdravil. Ta so še posebej pomembna, saj bistveno doprinašajo h kvaliteti in trajanju življenja.  V predavanju si bomo privoščili potovanje skozi novejšo zgodovino razvoja zdravil od začetkov antibiotikov, preko rekombinantnih proteinov do bioloških zdravil na osnovi monoklonskih protiteles. Pri tem se bomo dotaknili tako biološkega dela njihove priprave – t.i. »up stream-a«, oziroma kako smo uspeli prepričati mikrorganizme, da delajo čim več produkta, ki ga mi želimo, kot tudi procesov izolacije –t.i. »down – stream-a«, oziroma kako čim hitreje in učinkovito očistiti, kar smo pridobili. Videli bomo, da so izzivi, povezani z njihovo proizvodnjo, znatno spreminjali koncepte njihove priprave, tako v tehnološkem kot tudi regulatornem smislu. Prav tako pa se je spreminjala definicija zdravila, od same molekule pri antibiotikih, do molekule v kombinaciji s proizvodnim procesom v primeru monoklonskih protiteles. In vse to znatno vpliva načrtovanje novih zdravil, trajanje njihovega razvoja ter posledično ceno in s tem dostopnost.

Življenjepis predavatelja:

Aleš Podgornik je uveljavljen raziskovalec in predavatelj, zaposlen na CO BIK in Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Vodil oziroma udeležen je bil v preko 40 nacionalnih in mednarodnih raziskovalnih projektih ter tudi mnogih industrijskih projektih, ki so privedli do tržnih produktov. Je avtor in soavtor preko 80 člankov v mednarodnih revijah, 10 poglavij v mednarodnih knjigah, 6 mednarodnih in 4 nacionalnih patentov.

 

Četrtek, 4. 6. 2015, 18.00

Dr. Matjaž Peterka, Cepiva včasih, danes in jutri

Cepljenje je najučinkovitejša obramba pred nalezljivimi boleznimi in je v zadnjih 300 letih ohranilo ogromno človeških življenj in pomembno zmanjšalo gospodarsko škodo. Na predavanju se bomo sprehodili skozi zgodovino cepljenja. Pogledali si bomo kako so se z nalezljivimi boleznimi spopadli pred več kot 1000 leti v Indiji in na Kitajskem. Spoznali bomo Edwarda Jenner-ja, ki je začel s cepljenjem, ki je pripeljalo do izkoreninjenja črnih koz. Kakšna cepiva je uporabljal Jenner, kako cepiva proizvajamo danes, kaj se je dogajalo vmes in kaj nas čaka v prihodnosti so le nekatera vprašanja na katera bomo odgovorili.  

Življenjepis predavatelja

Dr. Matjaž Peterka je direktor Centra odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo in koordinira delo skupine raziskovalcev s podjetniškimi ambicijami na širšem področju biotehnologije. Matjaž je doktoriral na Univerzi v Ljubljani z nalogo s področja genetike in evolucije anaerobnih bakterij. Po končanem doktoratu se je zaposlil v podjetju BIA Separations in kot raziskovalec, vodja projektov in vodja oddelkov več kot deset let deloval na področju razvoja, trženja in prodaje CIM kromatografskih kolon ter razvoja zaključnih procesov različnih bioloških molekul in nanodelcev. Kot raziskovalec ali vodja je sodeloval v mednarodnih projektih, ki so imeli za cilj razvoj različnih cepiv, med drugim živega, oslabljenega cepiva proti sezonski in pandemski gripi. Matjaz redno objavlja v mednarodnih znanstvenih revijah, predava na kongresih in univerzah. Je avtor poglavij v knjigah in mednarodnih patentov.

 

Četrtek, 11. 6. 2015, 18.00

Nikolaja Janež, Zgodba o premaganih ali odpornost proti antibiotikom

V zakulisju človekovega življenja se na mikro nivoju odvija drugačno, a prav tako raznoliko in burno dogajanje. Z bakterijami in virusi smo povezani v sreči in nesreči, saj prebivajo okoli nas in v nas, zagotovo pa to najbolj občutimo, ko pozimi staknemo pljučnico, angino ali ko nas »zvije« na počitnicah v toplih krajih...

Pravzaprav pa z večino mikroorganizmov živimo v miru, za boj proti tistim, ki povzročajo bolezni (patogenom), pa smo že od sredine 20. stoletja opremljeni z antibiotiki. Neprimerna uporaba antibiotikov in »želja« bakterij po preživetju pa so pripeljali do razvoja različnih mehanizmov, ki bakterijam omogočajo nemoteno razmnoževanje. Take patogene bakterije pa za človeka oz. celotno človeštvo lahko predstavljajo velik izziv. V predavanju bomo govorili o bakterijah, s katerimi smo ljudje neločljivo povezani, o njihovem odzivu na antibiotike in obenem povzeli trenutno stanje in načine, s katerimi bi lahko te težave rešili.

 

Življenjepis predavateljice

Po končanem študiju na Biotehniški fakulteti se je Nika Janež pridružila raziskovalnemu laboratoriju Centra odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo, kjer se je ukvarjala predvsem z bakterijskimi virusi patogenih bakterij rodu Campylobacter. S tega področja je tudi nedavno zaključila podiplomski študij Biomedicine. V tem času se je znanstveno izpopolnjevala na Veterinarski fakulteti na Iowa State University, ZDA. Na CO BIKu vodi in sodeluje na interdisciplinarnih projektih s področja biotehnologije, razvoja ter proizvodnih vidikov bioloških učinkovin proti infektivnim boleznim.

 

Četrtek, 18. 6. 2015, 18.00

Darija Aleksić, Etično vedenje: začnimo danes in pri sebi

Etično vedenje temelji na zmožnosti posameznika, da loči dobro od slabega ter da v vsaki situaciji sprejema prave odločitve. To sicer zveni zelo preprosto, vendar je v današnjem hitro spreminjajočem se okolju včasih težko ugotoviti, kaj je dobro in kaj slabo ter katere odločitve so prave odločitve. Temu je tako tudi zato, ker se (ne)etičnemu vedenju namenja premalo pozornosti in ker je pri nas etika še vedno »tabu tema«. Osnovni namen predavanja je zato spodbuditi diskusijo o (ne)etičnem vedenju. Na predavanju se bomo seznanili s pojmom (ne)etičnega vedenja in etične slepote, ki odgovarja na vprašanje, zakaj dobri posamezniki včasih naredimo kaj neetičnega.

Hkrati bomo ugotavljali, kateri so najpogostejši vzroki za (ne)etično vedenje, kakšne so posledice (ne)etičnega vedenje ter skupaj poiskali odgovor na vprašanje, kako bi lahko zmanjšali prisotnost neetičnega vedenja v družbi. Naj vam namignem, da se odgovor na zastavljeno vprašanje skriva v naslovu predavanja :).

Življenjepis predavateljice

Darija je tik pred zaključkom podiplomskega študija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani,  smer Management in organizacija, pred tem je magistrirala  z delom “Dejavniki spodbujanja zanosa in optimalnega izkustva v ustvarjalnosti pri delu”. Je avtorica več nagrajenih referatov in strokovnih člankov ter predavateljica v Sloveniji in tujini.

 

Sreda, 24.6.2015, 18.00

Sabina Bogilović in Miha Prebil,  Design thinking in obrazi inoviranja

Kako odkriti tisto, kar ljudje potrebujejo, pa se tega niti ne zavedajo, saj še ne obstaja? Zakaj so nekatere organizacije in timi uspešnejši od drugih? Je moč uspeha mogoče pripisati metodologiji inoviranja ali posameznikom, ki tim sestavljajo?

Design thinking proces temelji na razmišljanju, pri katerem uporabljamo zakonitosti inženiringa in dizajna, z namenom iskanja inovativnih rešitev za realne probleme. Proces Design thinking je razdeljen na več medsebojno povezanih faz, ki spodbujajo posameznikovo ustvarjalnost in omogočajo posameznikom inovativno zaznavanje priložnosti v poslovnem okolju. Udeleženci skozi faze design thinking-a rešujejo večplastne probleme in inovirajo svoje ustvarjalne, podjetniške ideje.

Iz design thinkinga pa je izpeljana tudi teorija o optimalni sestavi tima. Vsi smo že kdaj opazili, da v določenih okoliščinah in z določenimi sodelavci delamo bolje. Katere so torej vloge in značilnosti posameznikov, ki učinkoviteje spodbujajo nove ideje in inovativnost, hkrati pa omogočajo boljše delovno okolje? 10 obrazov inoviranja predstavlja 10 kosov sestavljanke, kako sestaviti popoln tim, ki bo kos vsakemu izzivu.

Coinvest Venture Days 2015

The Coinvest Venture Days bring together tech startups from ‘New Europe’* and global venture investors. In...

več »